Aplicații mobile pentru călători utile pe fondul tensiunilor și crizei din Europa

George Rex, London Riots, Croydon

Pe fondul ultimelor evenimente tensionate din Europa și nu numai, atacuri teroriste și alte evenimente ce fac victime, precum epidemii ș.a.m.d., aș dori să trec în revistă aici, pe blog, câteva aplicații mobile pe care e bine să le aveți instalate pe smartphone înainte de a pleca la drum, în călătorii de plăcere sau, de ce nu, de afaceri.

Știu că mulți dintre voi vă ghidați după principiul paza bună trece primejdia rea și vă faceți lecțiile înainte de a pleca în vreo călătorie, cu toate acestea, o bifa în plus pe check list-ul vostru nu strică.

Călătorește în siguranță (Android | iOS)

Aplicația Călătorește în siguranță este aplicația pusă la dispoziție de către MAE celor de călătoresc în afara granițelor țării. Utilizatorii înregistrați pot fi localizați ușor de către autorități în caz de incidente în țara pe care o vizitează, pot primi alerte și pot contacta autoritățile în caz de nevoie, fără a căuta date de contact pe te miri ce site-uri.

CITEȘTE ȘI: Aplicație mobilă și infochioșcuri MAE pentru informarea românilor ce călătoresc în străinătate

(!) ACTUALIZARE DIN 5.07.2020 ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS COVID-19

Re-Open EU (web)

Re-Open EU este un site dezvoltat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, ce furnizează informaţii în timp real în baza a 30 de indicatori privind transportul, sănătatea publică şi turismul, transmise de statele membre şi completate cu date de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Dacă vrei să vezi dacă poți intra într-o țară membră UE, accesează site-ul, selectează țara de destinație și urmărește informările specifice fiecărei forme de acces în țara respectivă (pe cale aeriană, pe cale terestră, pe cale maritimă).

IATA Travel Centre (web)

IATA Travel Centre pune la dispoziția publicului un instrument intitulat COVID-19 Travel Regulations Map, o hartă în care sunt consolidate informații despre condițiile de intrare în țările în care operează companii aeriene membre IATA.

Lecția de prim ajutor (Android | iOS)

Aplicația Lecția de prim ajutor este un ghid de prim ajutor ce explică utilizatorilor ce trebuie făcut în cazul celor mai frecvente accidente, precum hemoragii, fracturi, arsuri, intoxicări cu fum ș.a.m.d. Evident, nu vă este utilă în minutele ce urmează unui incident, ci înainte; este o aplicație ce trebuie ‘consultată’ în timpul vostru liber.

CITEȘTE ȘI: Lecția de Prim Ajutor pentru călătorul din tine

Prim Ajutor Crucea Roșie (Android | iOS)

Dacă nu aveți afinități pentru branduri (aplicația Lecția de prim ajutor a fost dezvoltată de ING Asigurări de Viață împreună cu SMURD), puteți folosi aplicația Prim Ajutor de la Crucea Roșie Română. Aplicația facilitează accesul la informațiile necesare acordării primului ajutor de bază care pot salva o viață sau pot ameliora suferința victimei până la sosirea ambulanței. Încă o dată, țin să subliniez că este vorba de o aplicație care vă ajută să asimilați informații vitale înaintea producerii oricărui eveniment. În timpul sau post eveniment, puteți cel mult să apelați numărul de urgență.

Aplicații ale instituțiilor/departamentelor ce gestionează situații de urgență

Înainte să plecați într-o călătorie, căutați aplicații ale autorităților responsabile cu intervențiile în situații de urgență.

Ca un exemplu, să înțelegeți despre ce e vorba, vedeți aplicația lansată de către autoritățile franceze înainte de Euro 2016, SAIP (système d’alerte et d’information des populations).

În România, aplicația DSU (Android | iOS) poate fi utilă dacă călătoriți prin țară. Alertele pe care le primiți acoperă de la evenimente meteorologice la evenimente rutiere și alte incidente.

Fluxuri de știri

Dacă vreți să fiți la curent cu ce se întâmplă în țara în care călătoriți, fie pe fondul unui eveniment anume, fie pentru informații ce vizează destinația la modul general, folosiți o aplicație cu fluxuri de știri. E recomandat să vă permită să setați alerte. Puteți încerca aplicațiile celor de la CNN sau BBC.

Aplicația agenției de turism preferate

Da, am să vă recomand să călătoriți prin agențiile de turism avizate. Cu toate că în cazuri de incidente majore ministerele de externe, prin serviciile consulare, se ocupă de gestionarea situațiilor de criză pentru a-și întoarce cetățenii în țară. Bine, acum nu știu unde găsiți o aplicație care să și trimită push notifications cu alerte despre situația în destinația pe care o vizitați, dar cel puțin aveți la dispoziție câteva numere de telefon pe care le puteți apela direct din aplicație, fără a mai fi nevoiți să căutați vouchere sau alte documente de călătorie. Deh, partea de customer care a agențiilor de turism în zona mobile e slabă rău de tot.

Good to have

Alte două aplicații care vă pot fi de ajutor la un moment dat sunt Your Passenger Rights (Android | iOS | Windows Phone) și ECC-NET Travel App (Android | iOS | Windows Phone). Având în vedere faptul că vorbim de incidente de forță majoră, incidente ce nu depind de operatorii de transport sau furnizorii de servicii, suportul pe care îl veți găsi în aceste aplicații va fi minim.

CITEȘTE ȘI: Dreptul călătorilor la compensație în caz de zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate

Foto: George Rex, London Riots, Croydon via Flickr, CC BY-SA 2.0

Total
0
Shares
5 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Studiu momondo: 1 din 10 utilizatori momondo nu știe unde vrea să călătorească

Next Article
living, sleeping, room

Cazarea în regim hotelier: câteva considerații personale

Related Posts
Total
0
Share