Skip to main content
india, viza, indian visa, viza india

Informații utile despre obținerea vizei de India

Viza de India trebuie luată înainte de plecare, abia din octombrie e posibil ca și românii să poată obține visa on arrival. Din februarie 2016, românii pot aplica și pentru viza online – e Tourist Visa (e-TV).

În India se acceptă și intrarea cu pașaport temporar. Dacă ai un pașaport temporar, nu poți aplica online pentru viză. Pașaportul, indiferent de ce fel e, trebuie să fie valabil încă 3 luni de la data călătoriei.

Toate detaliile necesare despre viză le poți găsi pe site-ul Ambasadei Indiei la București sau pe site-ul MAE.

Va trebui să completezi un formular pe același site pe care poți aplica online pentru viză.

Vei completa formularul cu datele tale personale, ale părinților, date despre călătorie, date despre locul de muncă, despre țările vizitate și despre persoana de contact care te așteaptă acolo (sau hotel, companie etc.).

Ai grijă să uploadezi în formular o poză recentă, poză cu care trebuie să te prezinți și în format fizic la depunerea actelor pentru viză. Îți zic asta pentru că formularul poate fi finalizat și fără a încărca o poză, doar că poza e necesară. Poza trebuie să fie pătrată, pe fundal alb sau colorat, 2.5 cm pe 2.5 cm, menționează acest aspect la centrul foto la care mergi și cere pozele și în format electronic.

Legat de poza în format electronic, ai grijă să fie suficient de deschisă la culoare.

După ce termini de completat formularul, vei putea să-l printezi direct sau să îl salvezi în format .pdf pentru a-l printa mai târziu. O dată cu finalizarea lui vei primi și un număr de referință pe care, zic cei de la ambasadă, îl poți folosi pentru a verifica statusul aplicației tale pentru viză. În cazul meu a fost complet inutil, am văzut doar că aplicația a fost trimisă, fără vreo actualizare asupra statusului. Dacă realizezi că ai greșit ceva în formular, va trebuie să îl completezi din nou, nu ar trebui să fie nicio problemă (mi s-a confirmat telefonic că nu este o problemă), aceste formulare online au scopul de a-ți facilita o operațiune și nu cred că cineva verifică în sistemele ambasadei de câte ori le-ai completat. Eu l-am completat de 3 ori, de 3 ori am primit numere diferite de referință.

Pe lângă formularul completat și poza mai sus menționate vei mai avea nevoie de:

  • dovada rezervării biletelor de avion, poate fi și rezervare, fără să plătești biletele efectiv, eu am făcut o rezervare prin esky.ro care a fost valabilă 24 de ore;
  • dovada rezervării locurilor de cazare, poate fi la fel ca în cazul biletelor de mai sus, doar rezervare, booking.com îți poate fi de ajutor în sensul ăsta;
  • scrisoare de recomandare dacă vii la invitația cuiva stabilit acolo, poate înlocui dovada rezervării locurilor de cazare, eu am avut o recomandare de la organizatorii Kerala Blog Express.

Cu toate aceste documente te vei duce la Ambasada Indiei la București de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 46 și vei aplica pentru viză. Reprezentantul de la serviciul consular va decide ce fel de viză ți se potrivește, în funcție de scopul și durata vizitei.

Taxa de viză variază în funcție de scopul călătoriei. Nu te declara blogger, că vei fi încadrat la jurnaliști și vei plăti de două ori mai mult decât pentru viza de turist. 😀 Taxa pentru viza de turist este de 180 de lei (februarie 2017).

Odată cu intrarea în vigoare a noilor tarife, nu mai are rost să te eschivezi, e mai rentabilă viza de jurnalist sau entry visa.

Văzând programul la care voi lua parte pentru 2 săptămâni, consulul a fost pus în dificultate în ceea ce privește tipul vizei, mi-a acordat până la urmă viza de turist, deci am plătit doar 180 de lei.

Actualizare aprilie 2017: începând cu 1 aprilie 2017, taxa pentru viza de turist este de 435 de lei și aceasta este valabilă 1 an de zile cu o intrare sau multiple intrări

La momentul depunerii documentelor pentru viză ți se vor prelua și impresiile digitale. Depunerile documentelor se fac de luni până vineri între orele 09:30 – 12:30.

Pe chitanță mi s-a specificat data la care pot veni să ridic pașaportul cu viza. Pașapoartele se pot ridica de luni până vineri între orele 16.00 – 17.00.

Spre suprinderea mea, deși am cerut viză pentru 3 luni, o singură intrare, mi s-a acordat viză pentru 6 luni și intrări multiple. Lucky me! 😉

Ambasada Indiei la București
Bulevardul Aviatorilor nr. 46
Sector 1, București
Tel: +40.372147432/33
cons@eoiromania.in

Mai multe detalii despre aventura indiană, în articolele de mai jos:

Petruș Lungu

În ultimii ani m-am plimbat ceva prin țară și prin afară, iar mai nou am înclinații spre cicloturism. De asemenea, practic la nivel de amator snowbording-ul și kiting-ul și încă mai fac față unor ture moderate de trekking. :)

2 păreri despre “Informații utile despre obținerea vizei de India

  1. Conform „actualizarii din aprilie 2017”, sa inteleg ca acum este un singur tip de viza de turist cu valabilitatea de 1 an? Vreau sa aplic pt viza curand si as fi interseat pt 1 an sau cel putin 6 luni. Se pare ca noile actualizari aduc vesti bune ?! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *