Cum te imunizezi înainte de a călători în Asia și cum te protejezi la fața locului

vaccinuri, asia

Acum că ai pașaportul și viza necesară pentru a intra în țara pe care o vei vizita, va trebui să te interesezi despre cum stau lucrurile cu imunizarea și să îți faci vaccinurile necesare. Cel mai bine e să faci asta cu mai mult de 4 săptămâni înainte de călătoria propriu-zisă.

Eu am făcut pasul ăsta destul de târziu, dar suficient de în timp încât vaccinurile să își facă efectul.

În etapa de informare mergi pe site-ul CDC (Center for Diseases Control and Prevention), selectează țara în care intenționezi să călătorești și ai să vezi ce vaccinuri și măsuri sunt recomandate pentru țara respectivă.

Vaccinuri

Pentru India sunt recomandate vaccinurile împotriva poliomielitei, rubeolei, febrei tifoide și hepatitei. Primul vaccin e unul pe care oricum trebuie să îl refaci, indiferent dacă călătorești în afara țării sau nu.

Celelalte două sunt recomandate pentru a te preveni de hepatita A și B și febră tifoidă. Hepatita A sau boala mâinilor murdare se răspândește prin atingerea alimentelor sau obiectelor infestate, iar hepatita B prin intermediul instrumentarului nesterilizat corespunzător sau prin contact sexual. Febra tifoidă se răspândește prin intermediul mușcăturilor de insecte.

Pentru India eu am ales să fac vaccinurile anti hepatice și anti febră tifoidă. E nevoie de 10-14 zile ca acestea să își facă efectul. Acestea sunt valabile 3 ani, anti hepaticul se poate prelungi pentru 10 și 25 de ani prin administrarea unei doze la o lună după prima doză, urmată apoi de o alta la 6 luni. Nu e un plan de care trebuie să te legi, dacă nu intenționezi să revii în zone cu risc de îmbolnăvire.

Evident, nu poți face vaccinurile fără să vizitezi un doctor epidemiolog sau doctorul de familie. Vaccinurile le poți luat din farmacii, deși nu știu cât de ușor le poți găsi, și poți merge apoi la doctorul care ți le-a recomandat pentru a ți le administra, le poți lua direct de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș sau de la orice rețea medicală de sănătate privată autorizată pentru așa ceva.

Eu le-am făcut la Medicover și m-au costat 400 de lei. Au chiar și un pachet pentru Asia, care include inclusiv vaccinul pentru bolile comune oriunde în lume, care costă în jur de 600 de lei.

Pastilele anti malarie sau repelentul împotriva insectelor

repelent, insecte, malarie, care plus, ulei de lamaie

Un alt risc la care te expui e malaria. Pentru asta nu există un vaccin ci doar pastile, cele mai lăudate fiind Malarone, cu mențiunea că poți avea reacții adverse după administrare. Se iau începând cu câteva zile înainte de călătorie, în timpul călătoriei și câteva zile după, de câte două ori pe zi.

Eu am ales să nu iau pastilele, ficatul meu e deja stresat de altele, și am optat pentru un repelent împotriva insectelor, în special țânțari și căpușe, recomandat de medicul epidemiolog. Se numește Care Plus și de găsește la magazinul Himalaya din București. Indiferent de ce ai alege, verifică să aibă peste 20% DEET. Cel menționat mai sus are peste 50% DEET și e eficient pentru 8 ore. Am dat pe el 55 de lei.

După o săptămână de folosință, aplicat la 10-20 minute după loțiunea de protecție solară, am început să capăt un fel de alergie, pete roșii mi-au apărut pe zonele pe care l-am aplicat. L-am schimbat cu un ulei de lămâie, o soluție naturală împotriva țânțarilor pe care am cumpărat-o de la o farmacie ayurvedică cu 200 de rupii.

Folosește loțiune de protecție solară cu factor de protecție 50.

Igiena

E recomandat ca de fiecare dată când mănânci să îți speli mâinile sau să folosești un gel sanitar pentru mâini cu peste 40% concentrație de alcool. Eu am găsit ceva cu 70% concentrație de alcool.

Un lucru de care trebuie sa ții cont e să nu bei sub nicio formă apă de la robinet. Inclusiv pentru spălat pe dinți folosește apă îmbuteliată.

Aaa, să nu uit, igienă intimă înainte de plecarea în călătorie, cât mai scurt, vei suferi mai puțin din cauza căldurii. 🙂 Dar nu foarte scurt, că pot apărea alte complicații, gen fire de păr crescute sub piele, ce pot duce la infecții.

Dacă mănânci fructe, spală-le, decojește-le sau orice ai mânca asigură-te că e fiert sau bine gătit.

Medicamente de back-up

Înainte de călătorie gândește-te ce afecțiuni cronice ai avut în trecut și ia cu tine medicamente pentru ele (arsuri gastrice, conjunctivite, dureri de spate, dureri de cap, candidoze etc.), pot reapărea oricând din cauza schimbării de climă, din cauza mâncării picante sau a apei cu care te dușezi. Pentru a evita orice fel de problemă e bine să ai și rețete pentru ele. La fața locului vei putea avea surpriza să constați că nu îți pot fi eliberate unele medicamente fără un control medical. Da, mi s-a întâmplat mie, nimic grav.

Nu cred că mai e nevoie să îți reamintesc de asigurarea de călătorie (sănătate, bagaj, storno etc., în funcție de nevoile tale).

Haine

Și cel mai important, dacă călătorești în zonele cu temperaturi ridicate și umiditate mare e bine să ai cu tine haine deschise la culoare, inclusiv lenjerie intimă. Tricourile tehnice pot fi de un real folos, pentru că vei transpira mult.

Din experiența de la fața locului, după câteva zile de paranoia ai să uiți de cel puțin jumătate din sfaturile de mai sus și ai să te bucuri de ce îți oferă destinația. Depinde și de partenerii de călătorie.

Mai multe detalii despre aventura indiană, în articolele de mai jos:

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
bucuresti, cluj, tren, google maps

Informații despre mersul trenurilor CFR Călători în planificatorul de rută al Google Maps

Next Article

Varujan Pambuccian dorește supra-reglementarea unor servicii precum Uber și AirBnb

Related Posts
Total
0
Share