Asigurarea de călătorie: asigurarea medicală, STORNO, asigurarea împotriva insolvenței

barca pneumatica, turisti, mare, asigurare calatorie

Când te pregătești de o vacanță în străinătate este recomandat să iei în calcul asigurarea de călătorie în străinătate, cu următoarele componente: asigurare medicală, asigurare pentru bagaje, asigurarea storno pentru situațiile în care ești forțat să îți anulezi călătoria, asigurare de răspundere civilă față de terți, iar mai nou asigurarea împotriva insolvenței agențiilor de turism.

La acestea poți adăuga RCA, CASCO, sau un card de asistență rutieră, în situația în care mergi în vacanță cu mașina, sau o asigurare pentru bicicletă în situația în care practici cicloturismul. Și ca să fie totul complet, poți încheia anual o asigurare facultativă a locuinței ce acoperă și furtul din locuință, cu mențiunea că, dacă ești genul care se laudă în social media cu locurile pe care urmează să le viziteze și se întâmplă ca hoții să-ți calce casa, s-ar putea să fie nulă.

Asigurarea medicală de călătorie

Ei bine, aici e vorba despre acoperirea riscurilor la care ești tu și cei ce călătoresc cu tine predispuși în timpul călătoriei, precum asistență medicală de urgență. În caz că ai nevoie de așa ceva nu trebuie decât să contactezi reprezentantul companiei de asigurări și acesta te va direcționa către cea mai apropiată unitate medicală agreeată de asigurator fie din sistem privat, fie din sistemul public de sănătate al țării de destinație.

Înainte de a semna o astfel de poliță de asigurare, interesează-te ca asiguratorul să deconteze direct unităților medicale cheltuielile cu îngrijirile medicale, altfel vei fi nevoit să plătești direct in propriul buzunar, ca mai apoi, cu toate documentele necesare, să deschizi un dosar de daună la asigurator.

O singură mențiune vreau să fac aici, afecțiunile medicale cronice (cele care revin la perioade regulate) sau bolile pe care le ai deja nu sunt acoperite de asigurare în cazul în care ai nevoie de îngrijire medicală.

De asemenea, asigurarea medicală de clătorie asigură repatrierea trupului în caz de deces.

CITEȘTE ȘI: Lecția de Prim Ajutor pentru călătorul din tine

Înainte de a încheia polița de asigurare medicală pentru călătorie, verifică dacă nu cumva cardul bancar pe care îl folosești include un astfel de serviciu conex.

Dacă călătorești des în decursul unui an, îți poți face o asigurare medicală de călătorie anuală.

În cazul în care călătorești pentru a practica sporturi extreme, schi, pentru a face cicloturism sau mai știu eu ce alte activități, va trebui să închei o asigurare specială pentru asta.

O alternativă la asigurarea de călătorie este Cardul European de Sănătate, valabil 6 luni de la data emiterii de către case de asigurări la care ești asigurat, asta dacă ai minim 5 ani de contribuții la asigurările sociale de sănătate. Cardul este recunoscut doar în unitățile medicale de stat din destinația ta (europeană).

Asigurarea pentru bagaje

Asigurarea pentru bagaje acoperă deterioarea, distrugerea sau dispariția bunurilor ca urmare a unui accident, calamități sau furt. De obicei, vine la pachet cu asigurarea medicală de călătorie și asigurarea de răspundere civilă individuală.

Ultimul incident acoperit de extra opțiunea pentru bagaje a fost cel în urma căruia troller-ului cu care am călătorit în India i s-a rupt o roată. Deși companiile aeriene te pot despăgubi în astfel de situații, se mai întâmplă să nu poți reacționa în timp util, așa cum a fost și cazul meu. Cei de la AIG au reacționat pozitiv și mi-au acoperit costurile pagubei fără să fie nevoie să merge eu inițial la un service de trollere.

Asigurarea STORNO

Care este cea mai mare temere a ta înainte de a pleca într-o călătorie? Știu că atât tu, cât și eu dăm pe afară de entuziasm încă din stadiul de planificare al călătoriei, dar asta nu înseamnă că nu putem întâmpina probleme care ne pot strica vacanța și, implicit, pierde banii plătiți pentru cazare sau bilete de avion.

De exemplu, în cazul meu, ca părinte, există mereu temerea că se poate întâmpla ceva cu cel mic, asta pentru că e în perioada în care își formează sistemul imunitar și atunci e predispus la orice, sau că se poate întâmpla ceva cu oricare dintre cei dragi. Asigurare STORNO am început să-mi fac, ce-i drept, de vreo 2-3 ani, ultima care s-a și consumat a fost încheiat cu ocazia plecării în India, de la AIG.

Recomandarea mea e să închei o asigurare de tip STORNO încă din momentul în care îți rezervi vacanța, fix în ziua în care faci rezervările. Asigurarea STORNO va acoperii riscuri care pot afecta călătoria în străinătate din momentul planificării acesteia, până în momentul revenirii din vacanță.

Și, ca să înțelegi cum stau lucrurile, dintr-o analiză a portofoliului de asigurări STORNO încheiate la Gothaer reiese că bolile reprezintă principalul motiv care duce la anularea unei vacanțe. Alte situații acoperite de asigurările STORNO sunt accidentele rutiere, concedierile, nașterile premature, pierderea/furtul documentelor de identitate, falimentele companiilor aeriene sau anulările zborurilor etc. E posibil ca anulările zborurilor să nu fie acoperite atât timp cât există o alertă de călătorie oficială pentru destinația respectivă.

CITEȘTE ȘI: Infografic: Dreptul călătorilor la compensație în caz de zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate

În majoritatea cazurilor, asigurarea STORNO e condiționată de majoritatea asigurătorilor de existența unui contract de prestări servicii turistice din partea unei agenții de turism, dar asta nu înseamnă că nu poți încheia o asigurare STORNO și pentru o vacanță organizată individual. Eu chiar mă regăsesc în situația asta și am apelat la cei de la Mondial Assistance via o agenție de turism. În caz că vor fi probleme, dar să sperăm că nu va fi cazul, am să revin pe blog cu un articol dedicat. La cei de la Mondial Assistance poți încheia asigurarea STORNO și după ce faci rezervările, cu menținea că atunci ea va intra în vigoare în 10 zile de la încheierea acesteia, cu condiția ca aceasta să fie încheiată cu cel puțin 31 de zile înaintea desfășurării călătoriei.

Asigurarea împotriva insolvenței agențiilor de turism

În cazul în care contractezi servicii turistice de la o agenție de turism, e bine ca după ce ai plătit avansul pentru achitarea pachetului de servicii turistice către agenție, ca să închei o asigurare împotriva insolvenței agenției de turism, pentru a nu risca să pierzi bani în cazul insolvenței acesteia.

Știu, vei spune că agențiile de turism sunt deja asigurate pentru asta, dar câți turiști pot despăgubi din suma de 50.000 de dolari acoperită de asigurarea de insolvență a agenției? Momentant eu nu știu decât de produsul InsoTRAVEL de la Gothaer, ce acoperă integral riscul de a pierde avansul sau toată suma pe care a-i plătit-o pentru vacanță, în cazul insolvenței agenției de turism și neprestării serviciilor turistice contractate.

RCA, CASCO, servicii de asistență rutieră

Dacă alegi un concediu în străinătate cu mașina, rezervă-ți timp înainte de plecare pentru o revizie amănunțită a acesteia. Orice defecțiune constatată când ești deja în deplasare în străinătate îți poate afecta bugetul de vacanță.

Și dacă totuși se întâmplă, că, deh, mașina-i fier, e bine să ai contractat un serviciu de asistență rutieră. Eu am citit mai demult pe lumeamare.ro despre cardul de asistență rutieră 9695, iar acum m-am lovit iar de el, când mă documentam pentru articolul ăsta și pentru o călătorie viitoare. Pentru 91 lei poți beneficia de un card de asistență rutieră pentru o mașină de 10-15 ani vechime, ce presupune servicii de service, tractare, înlocuire mașină, după caz, ba chiar cazare.

Nu pleca la drum fără Cartea Verde, atașată poliței RCA (Răspundere Civilă Auto), valabilă în țările menționate în document, semnatare ale conventiei BAAR. În caz de accident din vina ta, poți acoperi păgubitului reparațiile. Din păcate, tu vei rămâne cu buza umflată, dacă nu ai o asigurare CASCO, care să acopere inclusiv pagubele tale.

Și pentru că veni vorba de CASCO, verifică cu atenție riscurile incluse în poliță și vezi dacă țările pe care le tranzitezi și țara de destinație pentru călătoria ta sunt incluse în acoperirea poliței.

Asigurarea bicicletei împotriva furtului

Dacă ești cicloturist, poate n-ar strica o asigurare a bicicletei împotriva furtului. Ce îți pot recomanda în acest caz e să fii atent la condițiile impuse de poliță și să înțelegi împreună cu brokerul de asigurări partea legată de dispozitivul cu care îți asiguri bicicleta, căci formulările lasă loc de interpretări. Eu îți recomand un U-Lock în locul unui antifurt clasic.

Poți găsi astfel de asigurări pentru bicicletă la Otto Broker sau la GRAWE România.

Asigurarea locuinței

Acest aspect te interesează în cazul în care prețuiești enorm ce ai în casă. În acest caz va trebui să închei, anual, o asigurare facultative de locuință, care acoperă și furtul, pe lângă cea obligatorie. Evident, faptul că postezi pe rețelele sociale pentru a genera engagement pentru brandul tău sau brandul care îți sponsorizează deplasarea, lasându-i inclusiv pe infractori să știe că ești plecat de acasă, s-ar putea să-ți facă polița inutilă.

Acestea fiind spuse, te aștept în comentarii cu experiențe proprii cu tipul de polițe de asigurare menționate mai sus, dar și cu recomandări de servicii de asigurări de călatorii, altele decât cele menționate aici.

CITEȘTE ȘI: Aplicații mobile pentru călători utile pe fondul tensiunilor și crizei din Europa

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Destinații exotice ce ar trebui să se regăsească în ofertele agențiilor de turism pentru vara lui 2017

Next Article

Turiștii români fac smoasting cu selfie-uri și food porn

Related Posts
Total
0
Share