Skip to main content
Delta Dunării, Lacul Chiril, Genius Delta Resort

Delta Dunării pentru Toți

Iată-mă pentru a treia oară în Delta Dunării, acest paradis care zgârie, mușcă sau înțeapă, dar care te și fascinează de fiecare dată când revii. Din București, drumul este lung dar fiecare colțișor de Deltă merită deranjul.

În perioadele din afara prohibiției poți veni aici la pescuit, iar oricând în perioada mai – octombrie poți veni pentru a urmări păsările din Rezervația Biosferei Delta Dunării sau, pur și simplu, pentru plimbări cu barca pe canalele Dunării pentru a te bucura de peisajul pe care ți-l oferă acest paradis acvatic și terestru.

CITEȘTE ȘI: Ianuarie în Deltă! Start în sezonul moto

 photo delta-dunarii-pentru-toti 9_zpshj2fus1h.jpg

În prima noastră seară, după ce ne-am stabilit baza la Genius Delta Resort, în Uzlina, am avut parte de o plimbare cu barca, la apus, pe Lacul Uzlina. Sentimentul e de nedescris, în special dacă stai în barcă pur și simplu, fără zgomot de motoare.

Prigorie în Delta Dunării Rândunică, Delta Dunării pentru Toți

 photo delta-dunarii-pentru-toti-4-egreta-mica_zps6p8cjb4w.jpg

Ești spectator la o adevărată simfonie, unde instrumentiștii te încânta cu partituri din stuf, de pe luciul apei sau din aer. Broaștele din stufăriș te anunță că ai pășit într-un alt teritoriu, chirele te săgetează cu cântecele lor de seară, iar lebedele ce-ți fug din cale cu cei câțiva boboci îți amintesc că familia e esențială în drumul tău prin viață.

 photo delta-dunarii-pentru-toti-7-pescarus_zps1miek8gs.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti 8_zpsndbnodsq.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti 10_zpsfyxwoovh.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti-5-lebede_zpswklsn1hv.jpg

Iar când toate aceste trăiri îți sunt învăluite de apus se amplifică și te propulsează în poveștile fantastice pe care nu le-ai citit încă, dar de care ai auzit de la alții. Pentru noi Lacul Chiril a fost cartea între coperțile căreia am trăit cele descrise mai sus, iar Gârla Perivolovca a rămas ca un semn de carte în urma noastră.

 photo delta-dunarii-pentru-toti 11_zpsy6kx4ydm.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti 13_zpstjqg72ya.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti 19_zpsx7e9z1cc.jpg

Ca să îl parafrazez pe Coșbuc în a lui Moarte a lui Fulger, când soarele-i pe cer apus, de ce să plângi privind în sus, mai bine capul-n jos să-l pleci, să vezi luciul apei pe care vâslești, nuferi îți vor ieși în cale fie galbeni sau albi, iar printre ei posibil să mai vezi ceva păsăret.

 photo delta-dunarii-pentru-toti 22_zps3dbnvvff.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti-28-nuferi-galbeni_zpsknves30d.jpg

Că nu te pricepi la așa ceva, nu-i bai, important e să iubești natura și să te conectezi cu ea precum cu internauții pe Facebook, în cazul de față tu fiind voaiorul iar ea întruchiparea lui Narcis înainte de a fi pedepsit de Nemesis, gata să îți arate ce are cel mai frumos, dar rămânând indiferentă trăirilor tale.

Iar dacă natura e indiferentă trăirilor tale, tu nu poți rămâne indiferent când foamea îți dă ghes. Și ce poate să fie mai potrivit de servit la ceas de seară, dacă nu o plachie de caras, ca să simți Delta în toate felurile posibile? Dacă nu ești fan pește, așa cum nici eu nu sunt, te vei scula flămând de la masă, dar mulțumit că ai experimentat Delta așa cum este ea.

CITEȘTE ȘI: Ieşire de week-end: Dunavăţu de Jos (II)

A doua zi, noi, pirații moderni de apă sălcie, ne-am îmbarcat din nou în bărcile recent achiziționate ale resortului pentru a ne plimba în căutarea vieții deltaice. A fost prima mea ieșire adevărata la bird watching, fiind pregătit și cu un aparat mai potrivit.

 photo delta-dunarii-pentru-toti-corcodel-25_zpsvbm3no4e.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti-26-lebede_zpsks9osxk0.jpg

Sincer să fiu, nu contează aparatul foto din dotare atât timp cât ochiul nu e ager, precum al matadorului din Biscaya. Vietățiile Deltei ce-și fac veacul sau vara pe canalele Deltei te surprind de unde nu te aștepți, iar strigătul de atenționare al celor mai vigilenți te poate prinde nepregătit.

Pe Lacul Uzlina am revăzut o colonie de lebede, iar apoi, alunecând silențios pe culoare mărginite de covoare de nuferi galbeni, printre care chirighițele scrutau luciul apei după insecte și pești mici, am ajuns pe Lacul Durnaleapca, apoi pe Lacul Isaccel, unde am urmărit sceneta unor pelicani în plin brunch deltaic.

 photo delta-dunarii-pentru-toti 30_zpsy8hk12du.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti-pelican-27_zpsl6fa7ps5.jpg

Pe Lacul Isac am încercat să surprindem pelicanii ce-și luaseră zborul mai devreme și am zăbovit puțin pentru a ne bucura de spectacolul naturii, de simfonia cerului și teatrul stufărișului. Chirele au făcut un adevărat spectacol prin felul în care se hrăneau, survolând luciul apei, apoi plonjând după hrană glonț, precum un avion de vânătoare cu un kamikaze la bord.

Ieșiți de pe Lacul Isac, câțiva dintre noi am fost suficient de vigilenți cât să observăm un stârc, restul s-au mulțumit cu peisajul.

 photo delta-dunarii-pentru-toti 33_zpsk2crgxdy.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti-34-egreta_zpstw8owgxh.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti-24-macaleandru_zpsow9muzza.jpg

Pe alocuri, corbii ne dădeau speranțe deșarte, cu toții sperând că vom surprinde cine știe ce pasăre încântătoare.

Cum hălăduiam de ceva timp pe canale am făcut o scurtă pauză pe unul din malurile Canalul Litcov, aproape de colibele unor pescari și de o epavă semi-îngropată transformată în țarc pentru animale.

 photo delta-dunarii-pentru-toti 36_zpsux1ncxig.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti 37_zps38lzxw2f.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti 39_zpstjjna5bc.jpg

O ultimă explorare am făcut-o pe Lacul Potcoava, apoi am reintrat pe Canalul Litcov, ieșind în Canalul Filat iar mai apoi în Brațul Sfântul Gheorghe.

La Genius Delta Resort ne aștepta un prânzul specific Deltei, borș de pește făcut la ceaun, pe malul Dunării. Și dacă vă întrebați, nu a fost făcut direct cu apă din Dunăre, obiceiul acesta a apus de ceva vreme și mai poate fi întâlnit numai la pescarii locului ce înnoptează în inima Deltei.

 photo delta-dunarii-pentru-toti 21_zpsyjwjynrt.jpg

Restul celei de-a doua zi ni l-am dedicat activităților de recreere în cadrul resortului: piscină, băi de soare, socializare care cu cine a avut plăcerea, ba chiar la un moment dat, în plină perioadă de prohibiție, un somn de Deltă a pescuit câțiva bloggeri. 🙂 Și nu, trântele cu țânțarii cu cap de bou nu au fost incluse în program, aceștia își fac apariția abia spre sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie.

 photo delta-dunarii-pentru-toti 45_zpscxogkcdo.jpg

 photo delta-dunarii-pentru-toti 46_zps06mih2xn.jpg

Ca și călător digital, înainte de a merge în Deltă, în zona Uzlina, trebuie să știi că, deși vei avea conexiune GSM, nu te poți baza pe planul de date, cel mult vei avea norocul să prinzi o conexiune HSDPA/GPRS, care nu te va încânta dacă ești obișnuit cu 4G-ul. Acum, nu cred că vii în Deltă să stai online, cu toate acestea Wi-Fi-ul din cadrul resortului mai mișcă pe ici pe colo precum un pește timid. La fel, dacă ai așteptări pentru lux, mai bine reorientează-te către o Mamaia sau mai știu eu ce altă stațiune cu pretenții de pe litoral, căci în Genius Delta Resort vei avea acces la serviciile de bază, ba chiar te vei putea bucura de televizor și aer condiționat în cameră.

Cum ce e frumos se termină repede, trebuie să închei și articolul, dar nu înainte de a vă asigura că experiențele sunt garantate dacă alegeți o scurtă escapadă în Deltă. Dacă ați ajuns deja în Deltă, lăsați în comentarii activitățile la care ați participat ce v-au prins cel mai mult.

*Delta Dunării pentru Toți este un program inițiat de Genius Travel la Genius Delta Resort, în Uzlina. Cei interesați pot opta fie pentru 2 nopți de cazare, prețuri de la 349 lei, fie pentru 3 nopți de cazare, prețuri de la 449 lei. Mai multe detalii găsiți aici.

Petruș Lungu

În ultimii ani m-am plimbat ceva prin țară și prin afară, iar mai nou am înclinații spre cicloturism. De asemenea, practic la nivel de amator snowbording-ul și kiting-ul și încă mai fac față unor ture moderate de trekking. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *